Az entrópia törvénye


Naru ezen a képen a termodinamika második törvényét szemlélteti nagyon látványosan. A rendezett anyag folyamatosan halad a szétesés állapota felé. A kép készültekor már alszik, előtte néhány perccel pedig még az asztalnál ült, és jóízűen falatozott. Egyébként tud még más furcsa pózban is aludni. Tegnap például így hajtotta álomra a buksiját.

Komolyra fordítva a szót

 • „az evolúciós elmélet szerint az a feltételezett folyamat, amely minden lépésében rendezettebb, szervezettebb és bonyolultabb szerkezetet eredményez, önmagától és természetes körülmények között ment végbe. Az entrópia törvénye világossá teszi, hogy ez az úgynevezett természetes folyamat teljesen ellentmond a fizika törvényeinek.
 • Ezzel a ténnyel az evolucionista tudósok is tisztában vannak. J. H. Rush kijelenti:
 • „Evolúciójának bonyolult folyamata során az élet figyelemre méltó ellentétben áll a termodinamika második törvényében kifejtett tendenciával. Míg a második törvény kimondja, hogy visszafordíthatatlan a haladás a magasabb entrópia és nagyobb rendezetlenség felé, az élet minden lépésben a rendezettség magasabb szintjére fejlődik.”
 • Az evolucionista tudós, Roger Lewin a Science magazinban írt cikkében fejti ki az evolúciós elmélet termodinamikai csődjét:
 • „Az egyik probléma, amivel a biológusoknak szembe kell nézniük, a nyilvánvaló ellentmondás az evolúció és a termodinamika második törvénye között. A rendszereknek az idő során romlaniuk kell, kevésbé rendezetté válni, nem pedig rendezettebbé.”
 • Egy másik evolucionista tudós, George Stravopoulos az American Scientist című ismert evolucionista folyóiratban kifejti az élet spontán létrejöttének termodinamikai szempontból vett lehetetlenségét, és annak keresztülvihetetlenségét, hogy az összetett élő szervezetek létezését természeti törvényekkel magyarázzuk:
 • „Normál körülmények között egyetlen komplex szerves molekula sem jöhet létre spontán módon, sőt, inkább lebomlik, a második törvénynek megfelelően. Igazából minél bonyolultabb, annál instabilabb, és annál biztosabb, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik a lebomlása. A fotoszintézis és az összes többi életfolyamat, és maga az élet, a bonyolult és szándékosan túlbonyolított megfogalmazás ellenére, még nem érthető a termodinamika és a többi egzakt tudományág szempontjából.”
 • Mint azt ők is elismerik, a termodinamika második törvénye legyőzhetetlen akadályként tornyosul az evolucionisták útjában, logikai és tudományos szempontból egyaránt. Mivel képtelenek bármilyen tudományos és hihető magyarázatot felhozni, az evolucionisták csak képzeletükben győzhetik le ezt az akadályt. Például a híres evolucionista, Jeremy Rifkin ki is fejezi meggyőződését, hogy az evolúció „bővös erejével” győzi le a fizikának ezt a törvényét:
 • „Az entrópia törvénye kimondja, hogy az evolúció eltörli az élet keletkezéséhez szükséges valamennyi energiát ezen a bolygón. De mi épp az ellenkezőjét hisszük az evolúcióról. Hisszük, hogy az evolúció valamilyen varázslatos módon nagyobb értéket és rendet teremt a Földön.”
 • Ezek a szavak is jól érzékeltetik, hogy az evolúció teljes mértékben dogmatikus hit.”

 

Reklámok

4 hozzászólás a következőhöz: “Az entrópia törvénye

 1. Zoltán szerint:

  Az evolúció (az élőlények fokozatos fejlődése, rendeződése) nem mond ellent az entrópia növekedésének.

  Az evolúció lényege, hogy egyre bonyolultabb élőlények jönnek létre. Ez amiatt van, hogy nekik van nagyobb esélyük a túlélésre. Tehát rendeződésre van szükség.
  De csak a lény testén belül!!!

  Az entrópiatörvény azt fejezi ki, hogy a világegyetem részecskéi egyre rendezetlenebbekké válnak. Ez úgy nyilvánul meg, hogy az egyes energiaforrások spontán alakulnak át hővé.
  Tehát a világegyetem entrópiája növekszik. Egy adott helyen csak akkor csökkenhet vagy maradhat állandó, ha egy másik helyen még jobban megnövekszik (kamatostul), szóval az entrópia áthelyezhető (hőmérsékletkiegyenlítődéssel vagy hőszivattyúzással).

  Tehát, ha egy rendszer hőt ad le a környezetének, saját entrópiája csökken, a kültéri entrópia mégjobban megnő. És az élőlények adnak le hőt a környezetnek. Hol itt a probléma?
  Ezért van szüksége minden lénynek egy bizonyos üres területre, hogy leadja az entrópiáját.

 2. Selmeczi Béla József szerint:

  Az élettelen világban is fellépnek rendeződési folyamatok, ilyen a kristályképződés, kolloid oldatokban a szinerézis , magkémiában a stabil izotóp kialakulása, és bizonyára több ilyen jelenség fellép a szerves kémiai spontán átalakulásoknál… Nem kellene ideológiákat gyártani a tudományban megállapított folyamatok felhasználásával, de ha már mindenképpen a filozófiára terelik a természetben megnyilvánuló jelenségeket, akkor a dialektika érvényesülésére kellene gondolni, amely bizonyára nemcsak az emberi tudatban mutatkozik meg, hanem a Természetben is, ám legyen… a Természetnek is lehet ” esze “….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s