Szörpfőző


Ezt a szerkezetet pár hónapja ajánlotta a figyelmembe egyik kedves ismerősöm. Mikor vendégségben jártunk náluk, elővett egy üveget és a tartalmából a poharamba töltött. Mikor megkóstoltam, egy rövid időre a lélegzetem is leállt. A vörös színű italnak olyan íze volt, mint egy Carillon De L’Angelus Saint Emilionnak, azzal a különbséggel, hogy a benne lévő szőlőcukor, mivel nem volt ideje alkohollá alakulni, mézédessé tette. Kérdésemre, hogy hogyan készült a nektári nedű, egyszerű választ kaptam. Szörpfőzővel. Mi is beszereztünk egyet. Azóta a nejem már jó néhány liter szörppel gazdagította kamránk polcait. A szerkezetet a „szörpfőző” helyett én inkább a „lusta háziasszonyok edénye” névvel illetném. Mondjuk, nem kell feltétlenül lustának lenni ahhoz, hogy az ember lánya ilyet használjon. Elég, ha egyszerűen időhiányban szenved, ami nem ritka manapság. Az edény használata nagyon egyszerű. Csak bele kell rakni a megmosott gyümölcsöt, az alsó edénybe vizet tölteni, és már mehet is a tűzhelyre. Egy kiadós reggel-ebéd  (1-1,5 óra) elkészítésének ideje alatt a szörpfőző is kifacsarja a lényeget a gyümölcsből. Az egész procedúrának csak 1 hátránya van. Ha az asszonyság rákap a szörpfőző használatára, az ember bizony nem győzi teleszedni szőlővel, vagy hogy szezonálisak maradjunk, meggyel 😉

 

Advertisements

10 hozzászólás a következőhöz: “Szörpfőző

  1. Hold-AnyuCica/ WS szerint:

    A háttérben a meggylekvárok épp úgy vannak fejjel lefelé, mint nálunk most, a barackokkal együtt 🙂 Nagyon tetszik a kép hangulata.

    • Ppd szerint:

      Hát igen, ez egy ilyen időszak. Aki leleményes, az kihasználja 🙂 Egy kis plusz erőfeszítés most, télen pedig extázis. És a lelkiismeretünk is nyugodt. Semmi tartósító szer, semmi vegyszer, semmi “E” szám.

  2. Benjámin szerint:

    Szia!
    Vettem én is egy szörpfőző edényt, de nem kaptam hozzá rendes használati leírást, meg receptet.
    Tudnál nekem írni pár sorban, hogy milyen gyümölcsből érdemes szörpöt főzni, és hogy milyen arányban kellenek a hozzávalók? (víz, cukor, citromsav, stb…)
    Illetve, hogy meddig kell párolni a gyümölcsöt meg hogy mekkora lángon?
    Vagy ha van ezzel kapcsolatban valami jó, saját ötlet, tapasztalat, akkor azokat is szívesen fogadnám.
    Köszönettel,
    Benjámin

  3. Kertész Vilmos szerint:

    Sziasztok! Most szereztünk be egy ilyen szörpfőzőt, örökség, alu-ból. Kipróbáltuk, nagyon jó, finom szörpöket lehet vele készíteni. Csak azt nem értjük, hogy az alsó edénybe amibe a vizet tesszük, a folyamat végére miért lesz ott is egy hígabb szörp??? A középső edényben finom szörp, de az alsóban is, csak hígabb. HELP!

    • narottamblog szerint:

      Talán a pára ide oda mozgásából adódóan. Megmondom őszintén, mi csak néhányszor használtuk a miénket. Nincs nagy tapasztalatom. Nem igazán tűnt gazdaságosnak. Ezért tulajdonképpen el is szeretnénk adni. Nem rábeszélni akarlak, csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy az alumínium edényekben való főzés nem túl egészséges. Egyébként a szörpöt mi búzafűpréssel szoktuk készíteni. Abba viszont nagy tapasztalatom van ☺️Ma reggel is készült pár liter a kértünk maradék josta terméséből.

  4. Sziasztok! Most szereztünk be egy ilyen szörpfőzőt, örökség, alu-ból. Kipróbáltuk, nagyon jó, finom szörpöket lehet vele készíteni. Csak azt nem értjük, hogy az alsó edénybe amibe a vizet tesszük, a folyamat végére miért lesz ott is egy hígabb szörp??? A középső edényben finom szörp, de az alsóban is, csak hígabb. HELP!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s