Költözz Krisna-völgybe!


Ez a gondolat fogalmazódott meg bennem, amikor végig néztem a következő ismeretterjesztő filmet:

Hogy mit tegyen az, akinek ugyanez jutott az eszébe? Krisna-völgybe gyakorlatilag lehetetlen beköltözni, ugyanakkor bárki létrehozhatja saját Krisna-völgyét. És most kibújt a szög a zsákból. A lényeg éppen az, hogy nem a saját, hanem KRISNA-völgye. Vagy lehet  akár Isten-völgye, Jézus-völgye, Jehova-völgye, Allah-völgye. Ki milyen néven szeretné szólítani az Urat. A fő, hogy Ő legyen a középpontban. Így hosszú távon is harmonikusan tud működni egy önfenntartó közösség, amivel földanyánk is bizonyára elégedett lesz. De inkább idézem Sríla Prabhupádát, aki olyan szépen fogalmazta ezt meg az “Az odaadás nektárja” c. könyv előszavában.

“Kezdetben a gyerek a szüleit szereti, majd a testvéreit, aztán amikor felcseperedik, szeretni kezdi a családját, a barátait, szűkebb környezetét, a hazáját, a nemzetét vagy akár az egész emberi társadalmat. Szerető ösztöneit azonban még az egész emberi társadalom szeretete sem elégíti ki: addig, amíg nem tudjuk, ki a szeretet legfelsőbb tárgya, elégedettségünk nem lehet teljes. Szeretetünk csupán akkor hozhat teljes megelégedést, ha Krisnára irányítjuk. Ez a téma Az odaadás nektárjának lényege, s megtanulhatjuk belőle, hogyan szeressük Krisnát öt különböző transzcendentális kapcsolatban.
Szerető hajlamunk éppúgy egyre növekszik, ahogyan a fény vagy a levegő hullámai terjednek, ám nem tudjuk, hol vannak a határai. Az odaadás nektárja megtanít minket arra a tudományra, hogyan szeressük tökéletesen az összes élőlényt azzal az egyszerű módszerrel, hogy Krisnát szeretjük. Az a törekvésünk, hogy békét és harmóniát teremtsünk az emberi társadalomban, kudarcba fulladt, s még olyan nagyszabású kísérletek sem vezettek sikerhez, mint az ENSZ, mert nem ismerjük a helyes módszert. A metódus nagyon egyszerű, de higgadtan kell megértenünk. Az odaadás nektárja mindenkit megtanít arra a könnyű és természetes folyamatra, hogy szeressük Krisnát, az Istenség Legfelsőbb Személyiségét. Ha megtanuljuk, hogyan szeressük Őt, akkor nyomban könnyű lesz emellett minden élőlényt is szeretnünk. Olyan ez, mint amikor egy fa gyökerét öntözzük, vagy ételt juttatunk a gyomorba. A fa gyökerét öntözni vagy a gyomorba juttatni az ételt általában véve tudományos és célravezető, ahogy ezt mindnyájan tapasztaljuk. Mindenki jól tudja, hogy ha eszünk valamit, azaz ha ételt juttatunk a gyomorba, az ebből keletkező energia azonnal szétárad az egész testben. Hasonló módon ha a gyökeret öntözzük, az így létrejött energia azonnal mindenhová eljut még a legnagyobb fában is. Nem öntözhetjük a fa különböző részeit, és a test részeit sem lehet külön-külön táplálni. Az odaadás nektárja megtanít bennünket arra, hogyan fordítsunk el egyetlen kapcsolót ahhoz, hogy mindent fény árasszon el. Aki nem tud erről a módszerről, az nem tudja, mi az élet lényege.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s