Agro-retro az USA-ban


Ez egy nagyon érdekes cikk innen.

“Sivarama Maharaja ajánlotta hogy olvassam el a fenti cikket a The New York Times-ban. Arról szól, hogy mára az USA-ban is több száz kisebb méretű gazdaságban kezdenek visszatérni az ökrök tartásához. Több olyan munkafolyamatot végeznek el velük, amire eddig traktort használtak. Ennek az agro-retro irányzatnak a fejlődésére nem csak a rohamosan emelkedő olajárak vannak pozitív hatással. Pár évtizede még azok a farmerek, akik állatokkal dolgoztak maradinak, nyakas ostoba embernek számítottak. Az ilyen családban a gyerekek is szégyellték magukat, amikor más modernizált gazdaságokat működtető szülők gyermekeivel találkoztak. Az ipari forradalom és a fogyasztói társadalom együttes elterjedése mára ökológiai katasztrófába sodorta a világot. Ennek a felismerése és az erre adott pozitív társadalmi reakciók következményeként a tradicionális módszerek már nem elavultnak, hanem nagyon is előremutatónak számítanak. Ez lelkesedést, tartást és önbecsülést ad azoknak a gazdáknak, akik szívesen térnek vissza a nagyszüleik gazdálkodási hagyományaihoz.

Ez a pozitív folyamat akkor fog igazán erősödni, ha mi mint vásásárlók tudatosan keressük az ilyen farmokról származó termékeket. Mert végső soron az organikus farmgazdaságoknak nem csak érzelmi, hanem a nehéz munkával megtermelt termékeik megvásárlásán keresztül realizálódó valós anyagi támogatásra is szükségük van. Az organikus-változás sikere a gazdaság és a fogyasztók együttes forradalmi együttműködésében rejlik.

Krisna-völgy Ökofalu és az Öko-völgy Alapítvány elkötelezett önkéntesei és támogatói is ennek a folyamatnak a sikeréért dolgoznak.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s