A nő szerepe a konyhában

Egy kedves ismerős a minap feltett néhány főzéssel, étkezéssel kapcsolatos kérdést, amire megpróbálok egy kicsit bővebben válaszolni.

Ki főz a családjukban? Általában a feleségem, de ha az időm engedi, szívesen mentesítem e teher alól.
Ki dönti el, hogy mi legyen az étel? Ez a nehéz feladat sajnos engem terhel. Mivel én vagyok az árubeszerző, az én dolgom az is, hogy azokból az alapanyagokból változatos menüt kreáljak. A desszert azonban az én számomra is meglepetés.
A gyerekek segítenek a főzésben? Igen. A kicsi gyakran az anyja hátáról irányít, a nagyobb pedig minden lében kanál 😉
Étkezéskor együtt ülnek egymás mellett az asztalnál, vagy nemek szerint elkülönülve? Az étkezés menete elég speciális. Jobb esetben együtt ülünk le, de hogy ki mikor eszik, az a gyerekek hangulata határozza meg.
Ki szolgálja fel az ételt? Ez attól is függ, ki főzött. Amikor valaki a saját főztjét szervírozza, annak van egy sajátságos íze. Emlékszem, még Szegeden a vasárnapi lakomákat rendszerint én főztem. A program végén pedig alkalmam nyílott a felszolgálásra is. Reggel 10-kor kezdtem, és leírhatatlan íze volt, amikor a folyamatos pörgés után 18.30-kor én is megkóstolhattam a főztömet 🙂
A nő kötelessége ellátni a családját a szentírások szerint? A védikus hagyomány az, hogy a családok több generációja együtt él. A férfiak általában házon kívül dolgoznak, a nők pedig gondoskodnak a gyerekekről, az otthoni kötelességekről. Sokan vannak, így a teher többfelé oszlik. Nem megterhelő, és a társaság is kellemes. Ezzel szemben ma egy nőnek egyedül kell helyt állni a “mosás, főzés, takarítás, gyerekekről gondoskodás, stb” áradatában. Tehát a nő elsőrendű kötelessége életben maradni. Ennek megvalósulásához a jó kommunikáció is szükséges. Másrészt a nő ideális helyzete az anyaszerep. Ennek beteljesítése jelen társadalmunk felépítése miatt némiképp korlátozva van.
Mikortól ehetnek a gyerekek a többi bhaktával együtt a templomban? Ez nincs korhoz kötve. Ha a gyerek számára akad olyan táplálék, amit ehet, és ha a szülő tudja biztosítani, hogy a részvétele ne okozzon zavart az étkezés közben, akkor valószínűleg eredményes lesz a próbálkozás.
Rendeznek a gyereknek szülinapi zsúrt? Kiket hívnak meg? Milyen ételeket hoznak, és Önök miket készítenek? Mi nem szoktunk ilyesmit rendezni, de ennek sincs akadálya. Másrészt pedig a születés, amellett, hogy egy rendkívüli lehetőség életünk tökéletesítésére, abszolút szempontból nem egy dicsőséges dolog. Azért nem, mert az anyagi világban születtünk meg, ami ” a legfelsőbb bolygótól a legalsóbbig a szenvedés birodalma, ahol az ismétlődő születés és halál az úr.”. Ettől van egy jobb hely, amelyről személyesen az Úr Krisna beszél a Bhagavad gítában: “Az Én legfelsőbb hajlékomat nem nap vagy hold, tűz vagy elektromosság ragyogja be. Aki egyszer eljut oda, többé már nem tér vissza az anyagi világba.”

Mi az Ana Prasana szertartás jelentősége? A gyermek a születésétõl fogva anyatejet fogyaszt. Ennek a szertartásnak a során megkapja az elsõ gabonát, ami általában tejben és cukorral készült édesrizs, amit a m¡rtiknak ajánlanak fel. Persze a gyermek szoptatását ezután nem kell abbahagyni, sõt, minél tovább szopik, annál egészségesebb lesz, viszont most már másfajta, könnyen emészthetõ táplálékot is fogyaszthat. A ceremóniát tűzáldozat kíséri. A fiúgyermekek esetében a hatodik vagy nyolcadik, a lányok esetében az ötödik vagy hetedik hónap során kell bemutatni ezt a szertartást, nem szabad azonban a negyedik hónap elõtt vagy egy éves kora után bemutatni. A ceremónia alkalmával különbözõ tárgyakat helyeznek a gyermek elé, és attól függõen, hogy melyiket fogja meg, következtetni lehet a jellemére. Ha a könyvek felé nyúl, akkor tanult lesz, ha a pénz felé, akkor gazdag, ha egy földdarabot fog meg, akkor földbirtokos lesz, ha egy tál gabonát, akkor egészséges lesz.
Milyen gabona, amit adnak neki (nyers/ főtt?) Főtt. Miért a lelki tanítómester végzi? Nem csak ő szokta, de ha az adott időben elérhető közelségben van és elvállalja, az nagy megtiszteltetés a számunkra. Minden alkalmat meg kell ragadnunk, ami lehetőséget ad a vele való társulásra. “Ha eljutunk a mennyei bolygókra vagy megszabadulunk az anyagtól, még az sem hasonlítható össze annak az értékével, ha csupán egyetlen pillanatot is eltöltünk az Úr bhaktájának társaságában. Mit mondhatnánk akkor az anyagi áldásokról az anyagi jólét formájában, amelyek azok számára vannak, akikre halál vár?” Az apák is ott lehetnek? Igen, sőt kötelező 🙂 Sok teendő van ilyenkor a szertartás körül. Ezáltal lesz a közösség része a gyermek? Ha a részesedést az elfogyasztott gabona alapján számítjuk, akkor igen 🙂 Egyébként ilyen jelentéséről nem tudok. Létezik-e más szertartás ami kapcsolódik az ételhez? Az étkezés mindig része a szertartásoknak. A végén kedvező megvendégelni a vaisnavákat.  Amikor a baba megszületik? Igen, akkor is van egy rituálé.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s