A jégvirág illata

Tegnap hajnalban át akartam menni a templomba. Sajnos csak az ajtón kívülig jutottam. Az éjszaka folyamán jókora adag hó esett. Nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek rögtön hólapátolásba. Gyorsan kellett munkálkodnom, mert még esett, igen csípős szél kíséretében, az ujjaim pedig kezdtek lefagyni. Lassan fogyott a hó az útról. Közben elmerengtem. “Vajon a lelki világban van egyáltalán hó?”. Épp a napokban hallottam egy történetet arról, hogy Sríla Prabhupáda mennyire nem szerette a havat. Egyszer a tanítványai elvitték őt St. Moritzba, az alpesi síparadicsomba pihenni. Mindenütt hó, és persze a hozzá tartozó hideg. Sríla Prabhupáda a helyet röviden így jellemezte: “Hellish Moritz”. Mialatt tovább kapirgáltam, eszembe jutott egy idézet a szentírásból, ami a lelkivilágot írja le. Végül aszerint is elég kicsi a valószínűsége a hónak. Feltéve, ha a jégvirágok el nem kezdenek illatozni 😉

“Vrndavana-dhama az örökké növekedő boldogság földje. Ezen a transzcendentális földön minden évszakban virágok és gyümölcsök nőnek, és különféle madarak töltik be édes énekükkel a levegőt. Hűvös szellők és a Yamuna vize fokozza az atmoszférát, és mindenfelé a méhek zümmögése hallatszik. Vrndavanát kívánságteljesítő fák díszítik, melyeket változatos, virágzó kúszónövények ölelnek körül. Isteni szépségét piros, kék és fehér lótuszok virágpora ékesíti. A talaj drágakövekből van, melyek úgy fénylenek, mintha egyszerre tízmillió nap kelne fel az égen. Ebből a talajból nő ki egy kívánságfákból álló kert, mely szüntelenül isteni szeretetet ont, és ennek a kertnek a közepén található egy drágakövekkel kirakott, rubintetejű templom. A templom különféle ékkövekkel kirakott, s minden évszakban ragyog. Élénkszínű baldahinok díszítik, drágakövek és rubinok ragyognak a falain, az ajtajain és a boltíveken. Ez a templom sokmillió nap fényével ragyog, és örökké mentes az anyagi szenvedések hat hullámától.


“Vrindávana-dháma az örökké növekedő boldogság földje. Ezen a transzcendentális földön minden évszakban virágok és gyümölcsök nőnek, és különféle madarak töltik be édes énekükkel a levegőt. Hűvös szellők és a Yamuna vize fokozza az atmoszférát, és mindenfelé a méhek zümmögése hallatszik. Vrindávanát kívánságteljesítő fák díszítik, melyeket változatos, virágzó kúszónövények ölelnek körül. Isteni szépségét piros, kék és fehér lótuszok virágpora ékesíti. A talaj drágakövekből van, melyek úgy fénylenek, mintha egyszerre tízmillió nap kelne fel az égen. Ebből a talajból nő ki egy kívánságfákból álló kert, mely szüntelenül isteni szeretetet ont, és ennek a kertnek a közepén található egy drágakövekkel kirakott, rubintetejű templom. A templom különféle ékkövekkel kirakott, s minden évszakban ragyog. Élénkszínű baldahinok díszítik, drágakövek és rubinok ragyognak a falain, az ajtajain és a boltíveken. Ez a templom sokmillió nap fényével ragyog, és örökké mentes az anyagi szenvedések hat hullámától…”

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s