Többet ésszel, mint erővel

image

Ma délután a gyerekek otthonunkban egy bábszíni előadás keretében tanulmányozhatták a híres közmondás.  E tanítás természetesen az anyagi és lelki tudás tárházaként ismert védikus írásokból sem maradhatott ki. A tanításokat csodálatos történelmi elbeszéléseken keresztül átadó Srímad Bhágavatam egyik epizódját kedves nejem pár éve feldolgozta, valamint bábokat is kreált hozzá, hogy alkalomadtán előadja majd Naruéknak.

image

A siker fergeteges volt. A kis nebulókat annyira magával ragadta a látvány,  hogy még tapsolni is elfelejtett és.

image

Aztán mikor föleszméltek újra eljátszatták Dinatárinivel a darabot. Maga a cselekmény pedig címszavakban a következőképpen alakult:
“A tejóceán közepén egy nagyon magas és gyönyörû hegyet találunk, amelynek magassága tízezer yojana, azaz nyolcvanezer mérföld. Neve Trikúta. Trikúta egyik völgyében egy csodálatos kert zöldell, amelyet Ritumatnak neveznek, s melyet Varuna épített. A kertben van egy nagyon szép tó is. Egyszer az elefántok vezére párjai társaságában nagy élvezettel fürdött
ebben a tóban, s ezzel megzavarta a víz lakóit. A vízben a krokodilok hatalmas vezére ezért azonnal az elefánt lábára támadt.

image

Hatalmas küzdelem kezdõdött az elefánt és a krokodil között, s a harc ezer évig tartott. Sem az elefánt, sem a krokodil nem pusztult el, mivel azonban a csata a vízben folyt, az elefánt egyre gyengébb lett, míg a krokodil ereje nõttön nõtt, s a krokodilt ez egyre inkább felbuzdította. Ekkor az elefánt kétségbeesésében s mert látta, hogy nincs más út a menekülésre, az Istenség Legfelsõbb Személyisége lótuszlábánál keresett oltalmat.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s