Isteni jelmezbál

image

A Krisna-hívők számára ma kezdődik az új év. Egy különleges ünnep egy különleges jelmezbállal. Ma van ugyanis Isten azon inkarnációjának megjelenési napja,  Akiről a következő versmagyarázat szól. A kérdés pedig az, hogy vajon mely gyermekek mintázzák a leírt karaktereket.

image

“Lócsana dásza Thákura kijelenti, hogy a két Úr, Nitáj-Gauracsandra nagyon kegyesen. Õk az összes inkarnáció közül a legfontosabbak. Ezek az inkarnációk azért különösen jelentõsek, mert az általuk bemutatott önmegvalósítási módszer követése – az éneklésnek és a táncnak köszönhetõen – örömteli.

image

Sok inkarnáció létezik, pl. az Úr Ráma, vagy éppen Krisna, aki a Bhagavad-gítát tanította, melynek megértése nagy tudást igényel. Az Úr Csaitanja és az Úr Nitjánanda azonban egy olyan folyamatot vezetett be, ami egyszerûen örömteli – nem kell mást tenni, csak énekelni és táncolni.

image

Lócsana dásza Thákura ezért mindenkit arra kér: “Drága testvérem, csak arra kérlek, szilárd meggyõzõdéssel és hittel imádd az Úr Csaitanját és az Úr Nitjánandát.”
image

Ne gondolja senki, hogy ez az éneklés és táncolás nem vezet a kívánt eredményhez. Oda vezet. Az Úr Csaitanja Maháprabhu megígérte, hogy e folyamat által az ember minden tökéletességre szert fog tenni.

image

Szilárd hittel és meggyõzõdéssel kell tehát énekelnie a szent neveket. De mibõl is áll ez a folyamat? Ha valaki e folyamat révén Krisna-tudatossá akar válni, fel kell hagynia az érzékkielégítéssel.

image

Ez az egyetlen kikötés. Ha az ember felhagy az érzékkielégítéssel, biztos, hogy eléri a kívánt eredményt.

image

Az embernek pusztán énekelnie kell: “Hare Krisna! Hari Hari!”, anélkül, hogy bármilyen, az érzékkielégítésre irányuló vágya lenne.  Lócsana dásza Thákura így szól: “Drága testvérem, próbáld csak ki és vizsgáld meg ezt.

image

A három világon nincs senki, aki az Úr Csaitanjához vagy az Úr Nitjánandához lenne fogható, mert kegyes tulajdonságaik olyan hatalmasak, hogy még a madarakat és a vadállatokat is sírásra késztetik, az emberi lényekrõl nem is beszélve.”

image

Igen, amikor az Úr Caitanya átkelt a Dzsharikhanda-erdõn, a tigrisek, az elefántok, a kígyók, a szarvasok és minden más állat csatlakozott Hozzá, s együtt énekelte Vele a Hare Krisnát. Ez olyan kellemes, hogy akárki énekelheti. Még az állatok is, az emberekrõl nem is beszélve.

image

Közönséges emberek természetesen nem képesek arra, hogy éneklésre bírják az állatokat, de ha Csaitanja Maháprabhu éneklésre tudta ösztönözi az állatokat, mi legalább az embereket bátoríthatjuk arra, hogy elfogadják a Hare Krisna mantra éneklésének útját.

image

Ez olyan szép, hogy még a legkõszívûbb ember szíve is megolvad tõle. Olyan szép, hogy még a követ is megolvasztja. Lócsana dása Thákura bánkódik, hogy az érzékkielégítés csapdájába esett. Így beszél magához:

image

“Drága elmém, az érzékkielégítés csapdájába estél, s nem vonzódsz a Hare Krisna énekléséhez. Mivel nem vonzódsz az Úr Csaitanja és az Úr Nitjánanda lótuszlábához, mi mást mondhatnék neked?

image

Ennek csak szerencsétlenség lehet a vége. Jamarádzsa, a halál ura azzal büntet, hogy nem engedi, hogy vonzódjam ehhez a mozgalomhoz”.

image

Reklámok

2 hozzászólás a következőhöz: “Isteni jelmezbál

  1. Kati szerint:

    Jó a lecke….jó a jelmezbál…Naru és Kumári édesek. Persze minden gyermek aranyos,de nekem ők a legkedvesebbek. 💖💖💖💖💖 Millió puszi mindenkinek! 😙

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s