Másnaposan

image

Tehát a Krisna-völgyi megafesztivál két napos volt. Az első nap Krisnáról szólt. Reggeltől estig, vagyis éjfélig, aminek egy különleges vonzata, hogy a hívők addig száraz böjtöt tartanak. Buli étel-ital nélkül. Ez egyébként borzasztó hasznos. Borzasztó azért, mert az ember folyton arra gondol, hogy mikor ihat már (persze kivételt képeznek azok a szentek, akiket magával ragadott a fesztivál forgatagának heve, és szívükben lüktető istenszeretet), hasznos azért, mert addig is pihen a test. Tud nyugodtan méregteleníteni. És persze azért is, mert a főzés és az evés kihagyásával rengeteg időt spórolunk meg. Étkezésenként minimum 15 perc, plusz az idő, amit a vásárlással, főzéssel, mosogatással és mindezek kipihenésével töltenék. Frissebbek, fitebbek maradunk, amire nagyon is szükség van ahhoz, hogy megtekinthessük az éjféli árati ceremóniát.

image

Ezután következik egy kisebbfajta gabonamentes lakoma. Gabona azért hiányzik a menüből, mert a kisbabák az “első gabona” ceremóniát megelőzően nem fogyasztanak gabonát. És mivel Krisna épp “újszülött”, neki sem ajánlunk gabonás ételeket. Ez egészségügyi szempontból szintén nagyon hasznos, mivel az emésztésünk nagyjából este 8 óra utántól napkeltéig szünetel. És ha teszem azt hajnali 1-kor beeszünk egy lakomát, ami történetesen gabonát is tartalmaz, ami tudvalevően a legmegterhelőbb a gyomor számára, akkor esélyünk se lenne odaérni a fél ötös mangala áratira. Garantált lenne a “másnaposság”.

image

Sajnálatos módon az én szolgálatom hajnali 3-kor kezdődött, ami már Sríla Prabhupáda megjelenési napjának kezdete is volt egyben, ezért az éjféli lakomától és az azt megelőző böjt egy részétől szintúgy eltekintettem. Fontosabb a józan és pontos jelenlét, mint egy másnaposan kóválygó elme. A száraz böjt pedig aznap is a program része volt egészen délig. Utána jöhetett a most már klasszikus értelemben vett lakoma. Így leírva az egész kész túlélő stratégiai játék érzetét kelti. Egyébként nem olyan veszélyes. Hajdanán, amikor még volt lehetőségem vendégként részt venni ezeken a fesztiválokon, a maga teljességében izlelhettem minden kis mozzanatát. A hajnali másnapossággal együtt 😀

image

Reklámok

2 hozzászólás a következőhöz: “Másnaposan

  1. Vámos szerint:

    Bár nagyon pozitívan fogod fel, nem irigyelem a napirendedet. Én is kimentem – persze vendégként – azután hazamentem délután enni, majd a tűzijátékra már tele hassal mentem vissza. Nektek viszont, akik az önkéntességet választottátok meg kellett tartani a böjtöt. Persze valamit valamiért.

    • narottamblog szerint:

      Fontos számukra az Isten iránti tiszta odaadás elérését segítő cselekedetek végzése, és az ezzel ellentétes tettekről való lemondás. Egy szárazböjt Krisna születésnapján az első kategóriába tartozik. De néha adódik olyan szituáció is, amikor akadályt jelent. Ez összefügghet a szolgálatunkkal vagy az egészségi állapotunkkal is. Szóval akkor praktikusabb a böjtről való lemondás. Valamilyen mértékben. Mondjuk iszunk vizet, vagy eszünk gyümölcsöt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s