Migránsok II.

image

Kiollóztam néhány gondolatot abból a interjúból, melyben szeretett lelki tanítómesteremet, egyházunk vezető lelkészét kérdezték a migránsválsággal kapcsolatban, s amelyben egy jóval tágabb, filozófiai tanítást ad a menekültek segítésének fontosságáról.
A teljes riport ITT olvasható.
Krisna.hu: Hol van a határa és egyáltalán meghúzható-e határ a menekültek és migránsokmegsegítésének, figyelembe véve egy ország biztonságát is?Sivaráma Swami: A kormánynak mindig is kötelessége a lakosság, és hasonlóan a menekültek biztonságának fenntartása. Az, hogy a magyarok között sajnos vannak gyilkosok és tolvajok is, még nem jelenti azt, hogy a magyarok bűnözők és társadalmi kockázatot jelentenek. Ugyanez a helyzet a menekültekkel is. A menekültek általános tömege tehát nem jelent biztonsági kockázatot, még akkor sem, ha némelyikük – a magyarok némelyikéhez hasonlóan – helytelenül viselkedik.Ugyanakkor úgy gondolom, a menekültek Magyarországon történő biztonságos átjutása nem csupán Magyarország problémája – mivel legtöbbjük például Németország felé tart. Nyilvánvaló, hogy ha 2015-ben Németország lesz egymillió menekült új hazája, akkor Németországnak segítenie kéne azokat, akik belépnek és átutaznak Magyarországon, mivel ez nyilvánvalóan túl nagy kihívás egy olyan kicsi és szegényebb ország számára, mint hazánk.”

image

K: Arra utal, hogy eddig inkább a vélemények kaptak szerepet és nem a valódi megoldás keresése zajlik?
V: Az, hogy Magyarország nehézségekkel küzd a migráns helyzet kezelésével kapcsolatban, nem kizárólag egy ország, vagy egy-egy vezetés hibája. Magyarország tagja az Európai Uniónak és a schengeni egyezménynek, mindkettő eleve előír bizonyos törvényeket, amik most problémát okoznak. Magyarországot vagy bármely országot hibáztatni e kérdésben nem megoldás. Ha az EU nem képes együttes erővel megoldani ezt a problémát, hogyan tudná Magyarország egymaga kezelni? Ha az EU biztosított volna szállást, emberi erőforrást és alapot arra, hogy jobban elláthassuk a menekülteket míg Görögországból Münchenbe tartottak, akkor nem lenne ez a káosz a határmenti falvakban. Az EU-ban jelenleg nincs egység, nincs felkészülve és mindenki továbbra is csak a saját határaival foglalkozik – Németország, Franciaország és Dánia, az USA-ról és Kanadáról nem is beszélve. A menekültkrízis nem csupán egy probléma, hanem egy nagyobb probléma szimptómája. És ez csupán egyetlen szimptóma, mint amilyen a krízist kiváltó háború is, vagy az Európa által a krízishelyzetre adott különféle reakciók.”

image

K: És mi a valódi probléma? V: A tudatlanság arról, hogy kik vagyunk mi és ki mindennek a tulajdonosa. A média, a civilek, a polgárok a szükséges válaszokat keresik, de nem mérik fel a szakadékot, nem teszik fel azokat a kulcskérdéseket, amik a problémát a gyökerénél ragadnák meg.A probléma gyökere abban áll, hogy az emberek a testükkel azonosítják magukat: síita, szunnita, muszlim, keresztény, szíriai, magyar, német és amerikai. Ezek csupán hamis megjelölések. Lelkek vagyunk. Lelkileg mindannyian egyenlőek vagyunk, bár kívülről különbözőképpen nézünk ki. Hasonlóan, ahogy a határok és kerítések, a nemzeti identitás is az „ez az enyém” hamis felfogásából ered. Semmi sem a miénk, minden Istenhez tartozik.

image

K: Létezik a menmegoldásekült krízisre? V: Ha meg akarjuk oldani a menekültkrízist és mindazokat a problémákat, amik ebből erednek – legyen az akár az EU felbomlása – akkor az embereket oktatnunk kell, hogy megértsék, hogynem azonosak a testükkel, hogyIsten mindennek a tulajdonosa, illetve hogynekünk a teremtés csupán egy bizonyos mennyiségéhez van jogunk, nem többhöz – egy bizonyos mennyiségre azonban mindenkinek joga van! Ez az, amit az utcán, a központjainkban, a főiskolánkon csinálunk, erről oktatjuk az embereket. Ha a világ nem dönt úgy, hogy ezen elvek alapján cselekszik, egyik krízisből a másikba kerülünk majd. Ezek a mi megoldásaink, amellett, amit korlátozott forrásinkból tenni tudunk.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s