Az ősz mindent gyönyörűvé varázsol

image

Tegnap ebéd előtt meglátogattuk a tehenészet melletti játszóteret. Az idő oly kellemes és szívet melengető volt, hogy már már a Krisna könyv soraival vetekedett:

image

“Miközben Krisna  és Balaráma  az  esõs évszak  csodálatos ajándékait  élvezte, lassan beköszöntött az  õsz. A  tavak hívogató vize  kitisztult, s kellemes, friss szellõ fújt  mindenfelé. Az  égrõl  eltünedeztek a  felhõk, s újra  természetes  kék színében  ragyogott.  Az  erdõ tiszta vizeiben nyíló lótuszvirágok azokat az  elbukott  jógikat  juttatták az  ember  eszébe, akik  újfent a lelki élet felé fordulva visszanyerték eredeti szépségüket.

image

Az  õsz mindent gyönyörûvé  varázsol. Amikor  egy materialista ember a  Krisna-tudat, a lelki élet útjára  lép, ugyanolyan tisztává  válik, mint az  ég és  a  víz õsszel.  Az  õsz eltünteti az égrõl  a  sötét gomolyfelhõket, megtisztítja  a  zavaros vizeket, s eltünteti a sarat a föld felszínérõl. Így tisztul  meg kívül-belül az  is, aki  a  Krisna-tudat gyakorlásába  kezd. Ezért nevezik Krisnát Harinak.  A  hari  szó azt jelenti:  „aki elvesz”. Krisna  azonnal eltávolítja tisztátalan szokásait  annak, aki a Krisna-tudat felé  fordul.

image

Az  õszi felhõk fehérek, mivel nincs bennük esõ. Ilyen  az  idõs, visszavonult  ember  is, akire  már  nem nehezednek többé  a  családi élet gondjai (az  otthon, a  feleség,  a  gyerekek fenntartása), s teljesen elmélyedve  a  Krisnatudatban, megszabadul minden aggodalomtól  és olyan fehér lesz,  akár  az  õszi felhõk.

image

Õsszel a hegytetõk néha  vizet zúdítanak alá a  magasból, néha  viszont elcsendesednek, hasonlóan azokhoz  a  nagy szentekhez, akik néha  megosztják  másokkal a tudásukat, máskor meg hallgatásba  burkolódznak.

image

Azok  a  kicsiny tavak,  amelyek az  esõs évszak alatt megduzzadtak, õsszel lassan kiszáradnak. A bennük lakó  apró állatok nem értik meg, hogy tavaik vize  napról napra  lejjebb  apad, ahogyan az  anyagi életben  elmerült  ember  sem képes  megérteni, hogy élete  napról napra  rövidebb, s csupán  vagyona  gyarapításával, gyermekei,  felesége  és tehenei fenntartásával és  a  társadalom, illetve  a  baráti  kör  ügyes-bajos dolgaival törõdik.

image

Az  egyre kevesebb víz  és a perzselõ õszi nap miatt a kis vizekben élõ  apró  állatok egyfolytában szenvednek.  Olyanok õk,  mint az  érzékein uralkodni nem tudó ember, aki  mindig boldogtalan, mert nem képes sem az  életet élvezni, sem családtagjai jólétérõl gondoskodni.

image

Õsszel tengernyi lótuszvirág nyílik a tavakon,  mert nincs liliom. A liliom és a  lótuszvirág egyaránt  a  napfénytõl nõ, de  az  erõs õszi napfény  csak a  lótusznak kedvez.  Ezt a példát az olyan országgal kapcsolatban szokták emlegetni, ahol a király vagy a  kormány nagyon erõs, s a  nemkívánatos elemek  —  tolvajok, rablók  —  nem tudnak elszaporodni.  Amikor az  emberek nyugodtak afelõl, hogy nem fogják rablók megtámadni õket, életük boldog virágzásnak indul. Az  erõs kormányt a perzselõ  õszi naphoz, a  nemkívánatos tolvajokat és rablókat a liliomokhoz, az  állam elégedett  polgárait  pedig a lótuszvirágokhoz  szokták  hasonlítani.”

Reklámok

4 hozzászólás a következőhöz: “Az ősz mindent gyönyörűvé varázsol

 1. Kati szerint:

  Csodás bejegyzés! Köszönöm….erre most nagy szükségem volt. ❤

  • narottamblog szerint:

   Ugyan már, igazán nincs mit! Ilyen bejegyzést bármikor produkálok. Srila Prabhupáda kegyéből 😉 99,9 százaléka idézet 😀

   • Kati szerint:

    Na csak ne szerénykedj! 🙂 Magadtól is nagyon jókat írsz….különben nem lennék itt. 😀 Valójában te prédikáltál be a blogon keresztül. 😀

   • narottamblog szerint:

    Hát igen. Már más is mondta, hogy könyvet kéne írnom, és hogy tényleg jól írok. Na de ennyire. Hogy még téged is beprédikáltalak. Az előzőekben sincs sok hitem, ebben pedig még annyi se. Azt akarod mondani, hogy mástól még nem hallottál az ember életének egy magasztosabb céljáról túl az evésen, az alváson, gyerekek nemzésén és egy lakhely kialakításán?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s