Vegán tejkaramella

image

És most következzék egy bemutató a tejkaramellára megtévesztően hasonlító édesség elkészítésének mozzanatairól. A tejkaramella nálunk “börfi” néven ismert, ezt az édességet pedig épp hasonlósága miatt Dváraka börfinek nevezik. Az eredeti recept tartalmaz jelképes mennyiségű tejet, amit elhagyva sem tapasztalunk jelentős különbséget.

image

Először is felolvasztunk egy edényben 2,25 dl kókuszolajat (Az kókuszolaj természetesen lehet vaj, illetve ghí, azaz tisztított vaj is). A meleg kókuszolajba beleöntünk 5 dl csicseriborsó lisztet (Ha nincs kéznél, jó a sárgaborsó liszt is).

image

Lassú tűzön aranybarnára főzzük. Ez körülbelül 25-30 percet vesz igénybe. Nagyobb tűzön gyorsabban megbarnul, amit inkább pirításnak neveznék, de az nem lesz olyan finom.

image

Közben elkészítjük a szirupot. 2,5 dl vízhez (ami az eredeti recept szerint tej) teszünk 3,75 dl cukrot és két evőkanál kókuszreszeléket. A frissen reszelt kókusz fokozza a minőséget ☺

image

Mikor a liszt aranybarna, a szirup pedig felforrt és már a cukor is elolvadt benne, a két alkotóelemet óvatosan összeöntjük.

image

Az  következőkben egy általam némileg megbonyolított rész jön aminek a végeredménye egy tekercsselt csokitöltelékes édesség lesz.

image

A még frissen összeöntött anyag 1/3 -ad részéhez külön edényben 1 evőkanál karobot keverek, ami természetesen kakaó por is lehet.

image

A többi részt még egy kicsit sűrítjük, miközben 1 dl finomra darált diót öntünk hozzá.

image

Mikor kezd elválni az edény falától, de még valamennyire folyékony,

image

az enyhén beolajozott márvány lapra öntjük. Erre szerintem a konyhai munkaasztal is tökéletesen megfelel.

image

Ahogy hűl, lassan kezd megdermedni, ami kiváló alkalom a megmunkálásra. A melegen tartott csokis részt óvatosan elkenjük a már nem folyékony tejkaramella jellegű alkotóelemet tetején,

image

majd egy erre a célra legmegfelelőbb műanyag lapát segítségével a szilárduló langyos-meleg masszát felhengergetjük.

image

Miután majdnem vagy teljesen kihűlt, éles késsel felszeleteljük. Ez egy végtelenül egyszerű recept, főleg ha belegondolok, hogy milyen finom. Viszont ha valaki biztosra akár menni, a kezdeti időkben tekintsen el a tekercseléstől. A csokis részt felejtse el. Egyszerűen csak öntse a darált diót a teljes mennyiségbe, sűrítés után öntse egy olajozott tálcára, amin 2-3 centi vastag téglalapot formáz belőle. Azt felosztja 3-szor 4 részre, a tetejébe pedig nyom egy-egy fél dióbelet.

Advertisements

6 hozzászólás a következőhöz: “Vegán tejkaramella

  1. Kati szerint:

    Jó kis recept. De a lányom allergiás a csicseri lisztre. 😦 Sárgaborsó vagy csicseri liszt helyett mivel lehet még csinálni?

    • narottamblog szerint:

      Mással még nem próbáltam. Mire nem allergiás? A tejet ihat, akkor szerintem maradjon a börfinél.

      • Kati szerint:

        Tejet mértékkel fogyaszt. Inkább rizstejet iszik. Vagy szója tejet.

      • narottamblog szerint:

        A szóját nem javaslom. Talán még lehetne próbálni kukorica lisztből. Azt még a sarki fűszeresnél is lehet kapni. Vagy esetleg nézelődni a Szép kis Indiában. Ott biztos van választék. A borsók közül a legegészségesebb és legkönnyebben emészthető a mung. Hogy liszt van-e belőle, azt nem tudom, de meg lennék lepve, ha arra is allergiás.

  2. Vámos szerint:

    Örömmel látom, hogy egykori iskolámban, a Keszthelyi VSZK-ban végzett profi szakembert sikerült szerződtetned a süti elkészítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s