Hajnali gondolatok

image

Kumári tegnap iszonyú fülfájásra ébredt, akarom mondani hajnalban arra ébredtem, hogy Kumári iszonyat fájlalja a fülét. Sajnos nem volt túl sok időm őt hallgatni, mert szolgálatom volt. Napközben belázasodott. A ma reggelemet itthon tudtam tölteni. Hátha szüksége lesz rám. Vesztemre. A szomszéd szobában végeztem hajnali meditációmat, mikor Naru szabályosan rám törte az ajtót. Először az ablakhoz rohant. Hosszasan bámult kifelé, majd utasított: “Anya azt mondta, hogy fotózd le a holdat!”. Mikor félre libbentette a sötétítőt, nekem is megakadt a szemem a látványon, de magamtól biztos nem vettem volna a fáradságot a megörökítésére. Ilyen lelkesítés hatására azonban rögtön ugrottam. Közben az is kiderült, hogy Kumárinak semmi baja.

image

Legalábbis ami a  sürgősségi ellátást illeti. Fotózás közben Sríla Prabhupáda tegnap olvasott képi hasonlata jutott eszembe. Zseniális a hasonlat és zseniális, ahogyan Krisna elrendezte számomra ezt a gyönyörű látványt a nem éppen könnyed olvasmány hosszú távú elmélyítése érdekében.
“Amikor az ember sok-sok születésen át tartó vándorlás után a tökéletes tudás birtokában meghódol Krisna előtt, azaz Krisna-tudatú lesz, minden feltárul előtte, ahogyan a nap is bevilágít mindent nappal. Az élőlényt számtalan dolog téveszti meg. Amikor például minden további nélkül Istennek képzeli magát, valójában a tudatlanság utolsó csapdájába esik. Ha az élőlény Isten, hogyan zavarhatja meg a tudatlanság? Megtévesztheti-e Istent a  tudatlanság? Ha igen, akkor a tudatlanság, vagyis a Sátán hatalmasabb Istennél. Igazi tudást attól kaphatunk, aki Krisna-tudatú. Éppen ezért az embernek fel kell kutatnia egy ilyen hiteles lelki tanítómestert, s az ő irányításával meg kell tanulnia, hogy mi a Krisna-tudat, mert a Krisna-tudat biztosan elűz minden tudatlanságot, ahogyan a nap oszlatja szét a sötétséget. Lehet, hogy valaki teljesen tudatában van annak, hogy nem azonos az anyagi testével, hanem transzcendentális, és fölötte áll a testnek, ám a lélek és a Felsőlélek között esetleg mégsem tud különbséget tenni. Ha azonban  meghódol egy tökéletes, hiteles, Krisna-tudatú lelki tanítómester előtt, akkor mindent alaposan megérthet. Istent és  Vele való kapcsolatunkat csak akkor  ismerhetjük meg, ha találkozunk Isten képviselõjével. Isten képviselője sohasem állítja, hogy ő Isten, noha az emberek amiatt, hogy rendelkezik az Istenről szóló tudással, olyan tiszteletben részesítik, mint ami általában Istennek jár. Meg kell tanulnunk különbséget tenni Isten és az élőlény között. Ennek érdekében a második fejezetben (2.12) az Úr  Srí Krisna kijelenti, hogy minden élőlény egyén, az Úrral együtt. Egyének voltak a múltban, egyének most is, és a jövõben is egyének maradnak mind, még felszabadulásuk után is.

image

Éjjel, a sötétben minden egynek tűnik a szemünkben, de napfelkelte után a dolgokat a maguk valójában láthatjuk. Az igazi tudás tehát nem más, mint tisztában lenni lelki életbeli egyéni azonosságunkkal.

Reklámok

3 hozzászólás a következőhöz: “Hajnali gondolatok

  1. Kati szerint:

    Mindig tanulok tőled. THX! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s