A stresszkezelés nagymestere

image

Tegnap előtt volt Bhísmasztami, a nagy hős, Bhísma eltávozásának évfordulója. A biztonság és a részletek kedvéért rákerestem a neten e témára, és  érdekes módon volt, ahol a születésnapjának dedikálták az ünnepet. Tulajdonképpen a nagy szentek megjelenése és eltávolítása között nincs különbség, ami nemkülönben igaz Bíshma esetében is. Sőt, az ő esetében mindkét alkalom hihetetlen stresszekkel volt tarkítva, ami szimplán csak a kezdete és vége volt kalandokkal teli földi megpróbáltatásainak. Születése előtt az édesanyja 7 gyermeknek adott életet, akiket rögtön bele is fojtott a Gangeszbe. A férje kedvéért a nyolcadik gyermek életét meghagyta ugyan, de elhagyva a családi fészket magával vitte. A fiú majd csak 25 év múlva élvezhette ismét édesapja társaságát. Ettől a résztől indul egyébként a 2014-es Mahábhárata filmsorozat, melynek feliratát elkezdtem magyar nyelvre fordítani, s melynek részei hamarosan az az után érdeklődők szeme elé tárul.

image

Halála hősökhöz illő volt. Elestére a nagy Kuruksetrai csatában került sor. A csata nagyjából december közepétől kezdődött, s mintegy 18 napon át tartott, okozva több millió harcos halálát. Bhísma a tizedik napon kapta halálos sebeit. Azt mondják, nem volt a testén egy négyzetcentiméternyi hely sem, amit nem fúrt volna át nyílvessző. Hátra dőlve, a rajta keresztül fúródott nyílvesszőkön feküdt még 46 napig. A csata után ilyen állapotban tanította a háborúból győztesen kikerült Pándava fivéreket majd 40 napig. Iránymutatást adott spirituális témákban, tanította a hercegeket politológiára, és közgazdaságtanra, de böjtök betartására és a jóga általi azon képességre, hogy teljesen megszüntessük az éhség érzetet is. Nem utolsó sorban Bhisma volt az első nagy tanító, aki kitartóan hangoztatta azt, hogy a hölgyek minden minőségben és szinten egyenrangúak a férfiakkal. Valamint tanította a hercegeket a Vasztu Shásztrára, azaz a Védikus építészetre is. (forrás itt)

Reklámok

2 hozzászólás a következőhöz: “A stresszkezelés nagymestere

 1. Vámos szerint:

  Nagyon érdekes, amit a filmről írtál.Te készíted a magyar változatot? Hol lesz elérhető? Látom, hogy sorozat. Hány részből áll?

  • narottamblog szerint:

   Az első rész igazából már elérhető. Ha nézed a blog oldalsávját, rögtön megtalálod. Akartam még egy bejegyzést szentelni neki, de ha már így rákérdeztél…
   A fordítást én kezdtem el, de remélem, hogy lesz még, aki becstlakozik ☺ A nejem nem ugrott ki a bőréből örömében, amikor megtudta, hogy van egy új projektem. Idáig se volt sok időm, és ezzel se lett több. A sorozat olyan 280 rész, ha jól emlékszem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s