A Zselic szívének ajándéka

image

Kumári szülinapján ellátogattunk Zselic szívébe.
image

A Katica tanya bármikor megállja a helyét ajándék gyanánt, ha épp nincs jobb ötlet. Most volt, de a Katica tanyai látogatás szülinapokon egy ideje kötelező gyakorlattá vált. Sajnos a honlapjukon nem találtam a szezonon kívüli nyitvatartást, így másfél órával korábban érkeztünk. Természetesen nem estünk kétségbe. Nyitásig sétáltunk egyet a Zselici hátságon.
image

Nos, nem tudom, mennyi tehénláb van eldobálva Zselic szívében, de ha csak egy, akkor azt jelentem: megtaláltuk!
image

Ezután következett némi magyarázkodás, hogy ugyebár mikor a testünk szavatossági ideje lejár, akkor természeténél fogva szétesik. Az elhullajtott láb akár a Bhagavad-gíta 2. fejezet 22. versének illusztrációjául is szolgálhatott volna: “Ahogy az ember leveti elnyûtt ruháit, s újakat  ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és  hasznavehetetlen testeket, hogy újakat fogadjon el  helyükbe.”
Persze az is egy fontos részlet, hogy az új test éppen miféle. Igazából sokan kíváncsiak a lélekvándorlás eme rejtélyeire is. A tehenészetünkben van egy szobor rögtön a bejáratnál, ami a “Karma” nevet viseli. Egy tehénfejű ember egy bárddal éppen készül lesúlytani az emberarcú tehénre. A vendégek gyakran megkérdezik, hogy az vajon mit ábrázol? Nem rég egy középkorú hölgy érdeklődött az egyik tehenész ismerősömtől. Ő szépen elmagyarázta, hogy amit ebben az életünkben teszünk, azt visszakapjuk a következőben, és hogy a jelenet elbeszélése szerint a tehénfejű ember épp visszaadja az emberarcú tehénnek azt, amit az előző életében kapott. A középkorú hölgy arca komorabbra fordult, és sietve megkérdezte:
– Ez igaz?
– Igen, ez igaz. – válaszolta az ismerősöm kedvesen.
– Már csak azért kérdezem – folytatta a hölgy -, mert én egy csirekfarm vezetője vagyok. Ott naponta több ezer csirkét ölünk meg. Akkor mi lesz az én sorsom? – tette fel újabb kérdését.
–  Hölgyem, az előbb mondtam el. – válaszolta az ismerősöm a tőle megszokott kedvességgel.

Reklámok

8 hozzászólás a következőhöz: “A Zselic szívének ajándéka

 1. Vámos szerint:

  Legalább százszor láttam már a szobrot, de csak most ismertem meg az értelmét. Krisna-völgyben minden építménynek, szobornak, festménynek van valami jelentése. 23 év elteltével is még mindig van mit tanulnom az itteni életformáról, a szokásokról, a védikus kultúráról és vallásról.

  • narottamblog szerint:

   Örülök, hogy ennyi idő után is tudok neked érdekességekkel szolgálni!

   • Vámos szerint:

    Komolyan mondom, kb. 1 éve, ha valaki megkérdez, azt mondtam volna, amit egy szimpatizáns embernek tudnia kell a Krisna-tudatról, azt én már mind ismerem. Hát nem. Azóta is rengeteg újat tanultam és tapasztaltam. Hála néhány jó barátnak.

   • narottamblog szerint:

    Mikor el kezdtem értékelni a Krisna-todatot, vettem egy könyvet. A sok könyv közül “Az önmegvalósítás tudománya” címűt választottam. Arra gondoltam, ha ezt elolvasom, önmegvalósított leszek. Voltak ettől vastagabb könyvek is, de én bíztam a címében. Természetesen az általam elképzelt önmegvalósítás azóta is várat magára. Azóta több ezer oldalt hozzá olvasva nem mondom, hogy nem lettem okosabb, sőt igazából azt a nagyon bölcs magyar közmondást is mélyen “megvalósítottam”, hogy “A jó pap is holtig tanul”.

 2. Kati szerint:

  Azon a szobron mindig ledöbbenek….pedig egy jó ideje nem eszem hús… Megrázó.

 3. Vámos szerint:

  Ma ekadasi van. Mindig is létezett, de hogy pontosan mit jelent, csak néhány hete tudom. De minden héten hallok valamit, ami az újdonság erejével hat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s