Kenyér rizsből

image

Most egy európában ismeretlen kenyérféleség elkészítésének élményéről fogok beszámolni.
image

Pár hete kaptam egy zacskó előre bekevert alapanyagot Dél-India tradicionális reggelijének az “Idli és Szambar” – nak gabonaféleségéből. Az idli két fő alkotó eleme a rizs és az urad dhál. Az urad dhál egy rendkívül egészséges felesborsó fajta, minimális zsírtartalommal, sok rosttal és fehérjével.
image

E recept elkészítésének egyetlen nehézsége az idlikészítő párolóedény hiánya volt, amit egy lábosba helyezett rozsdamentes fűszertartóval pótoltam. 
image
Az idli tökéletesre sikeredett. Következő kihívásként a hagyományos receptet fogom kipróbálni, ami prózában valahogy így néz ki:
2 rész rizst és 1 rész urad dhalt külön beáztatunk és megdarálunk. Meleg helyen érni hagyjuk. Akkor jó, ha buborékos. (Nekünk 2-3 nap kellett hozzá.) Összekeverjük, kevés vizzel hígítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd olajjal kikent idliformába tesszük és 15-20 pecig pároljuk. Fontos, hogy erős lángon készítsük. Kétféleképpen készíthető:
1. az olajjal kikent idli formába teszünk 1 currylevelet, 1 kesudiót és fél karika paradicsomot. Arra öntjük a tésztát.
2. vagy a masszába keverünk fűszereket: bors, gyömbér, egész egész rómaikömény, friss koriander levél.
Mikor kész, konyharuhára tesszük és be is fedjük, hogy puha maradjon. Ki is lehet sütni forró olajban, félbe vágva, félhold alakban, ha már kihült.

Advertisements

2 hozzászólás a következőhöz: “Kenyér rizsből

  1. bonkáló éva szerint:

    Idilli jó lehet az idli!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s