Lépések az önellátás felé

image

Az elmúlt évben óriási lépéseket tettünk az önellátás felé vezető úton. Rövidtávú célunkká tűztük ki ugyanis, hogy a házunkban mellőzzük a folyóvízet. Persze, az eddigi használt folyóvízünknek is van némi köze az önellátáshoz, hiszen a víz Krisna-völgyi kútból származik. Viszont a rendszer fenntartásának vannak gyenge pontjai. Tulajdonképpen a házunk vízrendszerének fenntarthatósága felé való törekvés kezdeti lépései az anyósomat dicsérik. Ő volt az, aki még úgy 20 éve, áldozatos munkával és anyagi ráfordítással két kutat is ásatott. Azért kettőt, mert ez első futóhomokkal telt meg. A második kút, bár elvileg használható volt, a felépítmény nem készült el rá. Egészen tavalyig. Sőt, decemberben az első kút is felújításra került. Miután a kútásók kitisztították, bele öntöttek egy nagyobb mennyiségű sódert, ami a vizet átengedi, a futóhomokot pedig lent tartja. A kemény tél miatt a kutaknak ezidáig sok hasznát nem vettük, ellenben a cinegék profitja annál nagyobb volt.

image

Az első kutat évekig hűtőnek használtuk és bizony arra is volt példa, hogy egynémelyik vödrünk beszakadt. A tisztításkor előkerült vödrök egyikében egy negyedkilós vajra bukkantam. Sokáig tanakodtam rajta, hogy vajon hogyan tudnék a kárba veszett értékes holmiból még némi haszonra szert tenni.

image

Aztán egy cinegeetetés alkalmával zseniális ötletem támadt. A kis gyámoltalan sárga mellénnyes madárkák meg is jutalmaztak érte azzal, hogy rövid időn belül betakarították. Vajjal még a szotyi is jobban csúszik így télvíz idején 😀

Reklámok

2 hozzászólás a következőhöz: “Lépések az önellátás felé

  1. Vámos szerint:

    Emlékszem, amikor anyósod elkezdte az építkezést. Kivitelezője – aki évekkel ezelőtt elhunyt – még egy aggregátort is vásároltatott vele, hogy legyen áramforrás. Arra kíváncsi lennék mi lett a sorsa. A vizet akkoriban csak kútból lehetett húzni. Később épült ki a falut a völggyel összekötő vezeték, majd az amiből jelenleg még ellátják az épületeket. Ami szintén érdekes: jártam több lakásban, ahol zuhanyzó van. Oda, hogy viszitek be a kút vizét? Mert a szivattyú működtetéséhez is kellene áram.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s